Postopek certificiranja Ekološko kmetijstvo – predelava, prodaja

Ekološki pridelovalci morajo poznati in spoštovati pravila za ekološko kmetijstvo, zato predlagamo, da se pred prijavo v postopek kontrole in certificiranja seznanite z zahtevami. V kolektivu IKC UM vam bomo na vaša vprašanja z veseljem odgovorili. 

Osnovne zahteve za izdelavo in ravnanje z ekološkimi proizvodi vključujejo:

  • izdelavo živil iz ekološko pridelanih sestavin (95 %) z uporabo le dovoljenih neekoloških sestavin kmetijskega izvora in le dovoljenih dodatkov in pomožnih tehnoloških sredstev (priloga VIII, IX Uredbe 889/2008),
  • prepoved uporabe gensko spremenjenih organizmov (pisno potrdilo dobavitelja),
  • ločen prevzem ekoloških sestavin z ustreznimi spremljajočimi dokumenti,
  • ločena predelava in priprava ekoloških proizvodov od konvencionalnih,
  • ločeno skladiščenje ekoloških proizvodov,
  • pravilno označevanje,
  • natančna in jasna dokumentarna evidenca.

Če ste se odločili za proizvodnjo, prepakiranje, skladiščenje, prodajo, uvoz ekoloških pridelkov oz. živil, izpolnite predprijavo na naši spletni strani. Na osnovi prejete predprijave vam bomo poslali prijavni komplet s podrobnejšimi informacijami.

Več informacij o postopku certificiranja najdete v dokumentu 1.80doc – Pravila postopka certificiranja (uvodni del + Priloga 2).
 

Kontakt

Katja Sabolič

Direktorica zavoda
Vodja certifikacijske enote ekološko kmetijstvo – predelava

Nives Adamič Kričaj

Koordinatorka certifikacijske enote ekološko kmetijstvo – pridelava
Koordinatorka certifikacijske enote ekološko kmetijstvo – predelava